Buhner protokoll

Lyme gyógyítás filozófiája

Nem az az elsődleges, hogy elsőbbséget adunk annak, hogy megöljük lyme spirochaetákat a szervezetben. Stephen Buhner megközelítése a lyme-betegség kezelésére a következő:

 1. Támogassuk a kollagén szintet, hogy a testben keletkezett kár megszűnjön;
 2. Javítani kell az immunfunkciót úgy, hogy a szervezet képes legyen újra kezelni a feladatát;
 3. Elzárjuk az utat a spirochaetáktól, különösen a központi idegrendszertől;
 4. Tünetek kezelése;
 5. Ezek után kezdjük el irtani a spirochaetákat

 

Alap protokoll (lyme-betegség)

Ebben a cikkben egy rövid összefoglalót láthatunk  a lyme és néhány társfertőzés kezelésére. Stephen azt javasolja érdemesebb megvásárolni az erre megírt könyvét, hogy lássuk részletesebben a  protokolljait. A könyvei jelenleg angol nyelven elérhetőek csak. Stephen lyme gyógyítási elméletében megtalálható gyógynövények így jönnek fontossági sorendben: andrographis, ártéri japánkeserűfű, macskakarom, tajgagyökér (eleutherococcus).

 

 1. Ártéri japánkeserűfű gyökere (Polygonum cuspidatum, Japanese knotweed)
 • Por alakban: 1 teáskanál – 1 evőkanál között a gyökérporból naponta 3 alkalommal. Kezd az alacsonyabb dózissal, majd emelheted a dózist. Vagy…
 • Tinktúra: ¼ – 1 teáskanál naponta 3-6 Vagy…
 • Kapszula: 1-4 db 500mg-os kapszula naponta 3 alkalommal. Ezek az étrendkiegészítőket rezveratrol néven jelölik az üvegen. Mindenképpen oda kell figyelni a vásárlás során arra, hogy a tartalma a készítménynek  ártéri japánkeserűfű gyökér legyen és ne szőlő resveratrol. Az utóbbi  hatóanyag nem működik megfelelően.

Az ártéri japánkeserűfű erős ösztrogén hatású, helyettesíthető zöld tea kivonattal (EGCG). Adagolás: 200-500 mg dózis naponta.

Ebben kapszulánként 200 mg japánkeserűfű van, ebből 100mg Transz-Resveratrol. MRM Resveratrol 100 mg, 60 db kapszula (fotóra klikk) Ebben kapszulánként 400 mg japánkeserűfű van, ebből 200mg Transz-Resveratrol. Now Natural Resveratrol 200 mg, 120 db kapszula (fotóra klikk) Now Foods Zöld tea kivonat 400 mg (EGCg), 90 és 180 db-os kapszula (fotóra klikk) Source Naturals Zöld tea kivonat 500 mg (EGCg), 120 db kapszula (fotóra klikk)

A fent található étrend kiegészítők az iHerb amerikai vitamin webáruház termékei. Vásárlásról ITT írtam bővebben.

Minden vásárlásnál 5%-os kedvezmény ezekkel a kuponkóddal: FEH2989

 

 • Macskakarom kéreg (Uncaria tomentosa, Cat’s Claw)
 • Por alakban: 1 teáskanál 3 alkalommal naponta, Vagy…
 • Tinktúra: ¼ – ½ teáskanál 3 alkalommal naponta, Vagy…
 • Tabletta vagy kapszula: 1-4 db 500 mg-os kiszerelésben 3 alkalommal naponta.

A macskakarom erős immunrendszer stimuláló hatása van, így egyes autoimmun betegségeknél nem ajánlott a szedése. Helyettesíthető Ashwagandhával. Adagolás: 1-2 kapszula 500 mg, 3 alkalommal naponta.

Now macskakarom 500 mg, 250 db kapszula. (fotóra klikk)

 

 • Andrographis (Andrographis paniculata)
 • Kapszula: . Kezd az alacsonyabb dózissal, majd emelheted a dózist. A kapszula 600 mg-os os kiszerelésben 3 alkalommal naponta egy hétig. Ezután, ha nincsenek mellékhatások, növeld az adagot 2 kapszulára 3x naponta. A készítmény címkéjén nézd meg, hogy 10% andrographiloid tartalmú legyen. Ellenőrizd le a mellékhatásokat is mert a gyógynövény allergiás reakciókat idézhet elő.
Now Andrographis, 400 mg 90 db kapszula (fotóra klikk)

 

 • Neuroborrelliózisban betegség esetén

Gou-Teng (Uncaria rhynchophylla) tinktúra: ½ – 1 teáskanál 3-6x naponta, az agyi fertőzés súlyosságától függően.

Csak ezt találtam az eBay-en találtam meg: www.ebay.com/Gou-Teng/

Ezt pedig a Lyme csoport -ból Veronika (köszi): www.bristolbotanicals.co.uk/cat-search?search=Uncaria%20rhynchophylla

 

 • Kollagén támogatási protokoll

Ez a könyvben található meg.

Bővített protokoll (lyme-betegség)

 • Vörösgyökerű zsálya (Salvia miltiorrhiza) tinktúra 3x 15 csepp
 • Bajkáli csucsóka (Chinese skullcap,Scutelleria baicalensis) tinktúra 3x 15 csepp
 • Oroszlánsörény-gomba (Lion’s mane, Hericium erinaceus) 500 mg naponta

Alkalmazás: A protokollt 1 kapszulával kell kezdeni, egyszerre csak 1 gyógynövényt lehet beiktatni. Fokozatosan kell hozzáadni a többi növényt és fokozatosan emelni az adagot a maximum adagolásra.

 

 

Az alap protokollnál a maximális dózisok

Ártéri japánkeserűfű kapszula 500 mg:
68 kg-os felnőtt: 1-4 kapszula, 3-4x naponta
45 kg-os felnőtt: 10 kapszula, naponta három felé osztva
27 kg-os gyermek: napi 5 kapszula három felé osztva, a tinktúra jobb választás lehet
14 kg-os gyermek: 3 kapszula naponta három felé osztva, kisebb gyermek jobban szereti a tinktúrátÁrtéri japánkeserűfű tinktúra:
68 kg-os felnőtt: 1 teáskanál 3x naponta
45 kg-os felnőtt: 2/3 teáskanál 3x naponta
27 kg-os gyermek: 1/3 teáskanál 3x naponta
14 kg-os gyermek: 1/5 teáskanál 3x naponta

Macskakarom kapszula:
68 kg-os felnőtt: 1-4 tabletta 3-4x naponta
45 kg-os felnőtt: 10 kapszula, naponta három felé osztva
27 kg-os gyermek: napi 5 kapszula három felé osztva, a tinktúra jobb választás lehet
14 kg-os gyermek: 3 kapszula három felé osztva, kisebb gyermek jobban szereti a tinktúrát

Macskakarom tinktúra:
68 kg-os felnőtt: 1 teáskanál 3x naponta
45 kg-os felnőtt: 2/3 teáskanál 3x naponta
27 kg-os gyermek: 1/3 teáskanál 3x naponta
14 kg-os gyermek: 1/5 teáskanál 3x naponta

Baktövis (Kínai Csűdfű, Astragalus) kapszula:
68 kg-os felnőtt: 1000 mg naponta
45 kg-os felnőtt: 1000 mg naponta
27 kg-os gyermek: 1000 mg naponta
14 kg-os gyermek: 1000 mg naponta

Baktövis (Kínai Csűdfű, Astragalus:
68 kg-os felnőtt: 1 teáskanál 3x naponta
45 kg-os felnőtt: 1 teáskanál 3x naponta
27 kg-os gyermek: 1/2 teáskanál 3x naponta
14 kg-os gyermek: 1/3 teáskanál 3x naponta

A Baktövis (Astragalus) kapszula csak új kullancscsípésekhez jó (akut), nem használható krónikus lyme betegségnél!

Now Astragalus 500 mg, 100 kapszula

 

Lyme-kór megelőzése

A megelőzéshez az elsődleges gyógynövény a baktövis (astragalus) használható. Stephen naponta minimum 1000 mg-os dózist ajánl, ha a olyan területen él ahol gyakori a fertőződés. Ez magas szinten tartja az immunmarkereket, így azok megakadályozzák a fertőzés kialakulását, vagy ha már fertőzött, az alacsony szinten tartja a betegség tüneteit.

 

Új kullancscsípés esetén

Új kullancscsípések esetén Stephen a baktövis (astragalus) szedését javasolja.Adagolás: 3000 mg naponta 30 napig , majd ezután 1000 mg naponta, határozatlan ideg.Továbbá: andrographis tinktúraból és zöld agyagból készített pasztát használjunk  a kullancscsípés helyén külsőleg. A paszta megakadályozza az aktív fertőzést.

 

Babesia

Sida acuta, Alchornea cordifolia, Cryptolepis sanguinolenta keveréke : ¼ – 1/2 teáskanál 3 alkalommal naponta. A fenti három tinktúra mindegyikéből ¼ teáskanál, 3 alkalommal naponta. Elsődleges gyógynövény a Sida acuta, a másodlagos pedig A Cryptolepis sanguinolenta. Stephen már nem annyira ajánlja az egynyári üröm (artemisinin) használatát, mert a Sida acuta jobban fog működni különösen a babesia vagy bartonella infekció esetén. Stephen Natural Treatments for Lyme Coinfections: Anaplasma, Babesia, and Ehrlichia könyvében részletesebben le van írva a Babesia protokoll.

 

Bartonella

Sida acuta tinktúra 3 naponta ¼ teáskanál 30 napig.Hawthorn tinktúra, ugyanaz.Ártéri japánkeserűfű (japanese knotweed) tinktúra, ugyanazon dózis. Ártéri japánkeserűfű 500mg-os kapszulás verzióból 2 db 3x naponta.Zöldtea kivonat (EGCG) 400mg + – napontaKaméleonvirág (Houttuynia) 1 evőkanállal napontaL-arginin naponta 5000 mg elosztva. L-arginint NE HASZNÁLD ha aktív herpeszed, bárányhimlőd vagy övsömöröd van.Standardizált máriatövis (Milk Thistle), 1200 mg-ot naponta. Mindezt 30 napig szedni.

 

Candida 

Sivatagi fűzt (Desert willow) és chaparro amargosát egyenlő arányban összekeverni. 1/2 teáskanál naponta 3x 30 napon keresztül.

 

Figyelmeztetések

 • A macskakarom erős immunrendszer stimuláló gyógynövény így egyes autoimmun betegségeknél nem javallott a használata. Kiváltható Ashwagandhával.
 • L-arginint ne használd ha aktív herpeszed, bárányhimlőd vagy övsömöröd van.
 • Az andrographis gyógynövényt alkalmazó emberek körülbelül egy százaléka allergiás reakciókat jelentett. Elsősorban a reakció súlyos bőrkiütésként, csalánkiütésként jelentkezik. Ilyen esetben abba kell hagyni a szedését, de a kiütés elmúlása 1 hétig is eltarthat. Nem szükséges semmilyen krém vagy készítmény a kezelésre, magától elmúlik. Ilyen esetben is folytatható a protokoll, csak el kell hagyni az andrographist.
 • Eddig kettő beteg jelentett máj enzim szint emelkedést a protokoll ideje alatt. Az ok ismeretlen. Az Andrographis, a japánkeserűfű és a szárcsagyökér és bármilyen olyan gyógynövény, amelyet eddig májproblémákra használtak, mindegyik a májbetegség gyógyítására szolgál. A májenzimek növekedése érdekes jelenség, mivel a gyógynövények specifikusan ez a szint csökkentésére szolgálnak. Ez a reakció nagyon ritka, az egyetlen ok, ami miatt lehet ez, érzékenység az egyik gyógynövényre. A legjobb megoldás ilyenkor, ha abbahagyja a protokollt, majd később újrakezdi azt és kitapasztalja, hogy melyik gyógynövényre allergiás.
 • Pár ember tapasztalta az ízvesztést a protokoll ideje alatt, hogy melyik lehet a felelős növény az nem derült ki, de valószínű, hogy a japánkeserűfű lehet az okozó. A protokoll vége után után akár 3 hónapig is eltarthat a tünet múlása.

A Stephen Buhner kijelenti (fordító sem), hogy felelősséget nem vállal protokoll használata során felmerülő problémákért. Pl. a dózisok mértéke, gyógynövény és gyógyszer kölcsönhatások, páciens egészségi állapota és aktuális tünetetek miatt stb. Ez a protokoll nem helyettesíti szakképzett egészségügyi orvos szaktudását és gondozását. A cikk kizárólag oktatási célokat szolgál. Lényegében a lényeg a lényeg, hogy mindenki saját felelősségére használhatja a protokollt. Ennyi…

Üdv. Zsolt

Forrás: http://buhnerhealinglyme.com/