Macskakarom a Lyme-kór elsődleges gyógynövénye

A macskakarom (Una de gato, Uncaria tomentosa, Cat’s Claw) Dél-Amerika, leginkább Peru őserdeiben található meg. A macskakarmot több gyulladásos állapot kezelésére alkalmazzák, köztük a lyme-kóros betegek is elsődleges gyógynövényként tartják számon.

 

A macskakarom erős immunstimuláló, regeneráló, allergiaellenes és antioxidáns hatású étrend kiegészítő. A túlzottan aktív immunrendszert gyengíti, ugyanakkor fokozza az immunrendszer működését. Ízületi gyulladás esetén is hasznos, hisz gyulladáscsökkentő hatása van. Növeli a fehérvérsejtszámot (WBC) beleértve a B és a T- limfocitákat, a természetes ölősejteket (NK) és az granulocitákat.

A macskakarom fokozza a CD57 ölősejteket működését, ami köztudott, hogy a  Lyme-kórban hiányos. A GI traktus (gastrointesztinális traktus) helyes működését is segíti a macskakarom, ami így a szivárgó bélre is előnyösen hat.

Elsődleges gyógynövény Lyme-betegségben a gyomor-bélrendszer helyreállításáért. Babesia ellen is  hasznos a Cats Claw.

Ha jobban beleásod magad a kutatásába, bele fogsz futni a TOA mentes macskakaromba. A gyógyhatás szempontjából a TOA nem jó vegyület, mivel gátolja a POA immunerősítő hatását.

Javasolt dózis: 400-800 mg (3 százalékos alkaloidok vagy 10:1 koncentrátumú belső kéreg) naponta két-három alkalommal. Különösen fontos, hogy ezt a gyógynövényt étkezés közben vegyük be, mivel a gyomorsavat növeli. Savlekötő gyógyszerek gyengíti a macskakarom hatásfokát.

Mellékhatások: ritkán gyomorpanaszok, de többségében jól tolerálják

Ellenjavallat: várandósság esetén, tbc, leukémia, hormonkezelés, transzfúzió, vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedése esetén. Vese- és májbetegek orvosukkal konzultáljanak. Autoimmun betegségeknél vitatott, érdemes a kezelőorvossal egyeztetni. Gyermekek csak orvosi javallat mellett.

 

Én az amerikai macskakarmot vásárolom, hisz árértékben verhetetlen, sajnos itthon eléggé borsos áron adják. A cikk írásakor a legismertebb hazai márka, ami egy kapszula 150mg macskakarom belső kérget tartalmaz 5290 Ft/100db azaz 52,9 Ft egy darab ára. A NOW márkájú 500mg-os étrendkiegészítő ugyan ekkori ára 3430 Ft/250db, ennél a márkánál 13,72 Ft egy darab ára. De még nincs vége, mert az első 150mg-os, míg a NOW-os márkájú 500mg-os egy kapszula. 500 osztva 150-el az 3.33, így ennyivel kell még osztani a NOW-os árakat, mert ennyivel több anyag van benne. Tehát egy 250 darabos doboz ára 1039.39 Ft és egy kapszula ára 4.15 Ft.

A fotóra kattintva megvásárolható. A lent megtalálható étrend kiegészítő az iHerb amerikai vitamin webáruház terméke. Vásárlásról ITT írtam bővebben.Minden vásárlásnál 5%-os kedvezmény ezekkel a kuponkóddal: FEH2989

 

Üdv. Zsolt

Felhasznált: irodalom:

https://rawlsmd.com/herbs/cats-claw

https://herbs.lovetoknow.com/Benefits_of_Cats_Claw