Andrographis Paniculata és a Lyme-kór

Az egynyári Andrographis Paniculata 30-120cm magas növény, főként Ázsiában, Indiában, Pakisztánban, Indokinában, Kínában és Sri Lankán nő. Különböző betegségek kezelésére, például maláriára és egyéb paraziták általi fertőzésekre, szifiliszre, bélproblémákra, májműködési zavarokra, egyéb krónikus illetve akut fertőző betegségekre használják ezekben az országokban. Csak az elmúlt években hozták nyugatra az andrographist és a kutatók megdöbbenve kezdték felfedezni csodálatos gyógyhatásait, különösen a Lyme-kórra. Egyes európai országokban megfázás és influenza kezelésére is alkalmazzák már.

Összesen 28 andrographis fajta létezik, amelyek közül csak néhány gyógyhatású, ezek közül is az Andrographis Paniculata a leghatásosabb. Széles körben alkalmazzák  Lyme-kór kezelésére, amióta Stephen Harrod Buhner herbológus leírta 2005-ben a Healing Lyme című könyvében. Az andrographist nem annyira ismert, mint a macskakarom vagy a samento, mint anti-borrelia szer, de ugyanolyan hatékony lehet a lyme kezelésében. Steven Buhner még a Healing Lyme könyvében kijelenti, hogy ez a legjobb és elsődleges gyógynövény a Lyme-kórban.

Az ájurvédikus gyógyítók szerint az andrographis támogatja az immunrendszert illetve segíti a szervezetet a fertőzések legyőzésében. A szöveteket megtisztítja a toxinoktól, segíti  a nyirokkeringést, tisztítja  vért és az emésztőrendszert. Tüdőgyulladásra, légzőszervi gyulladásokra, lázcsökkentésre is tökéletes választás az andrographis gyógynövény az ayurveda tanok szerint.

Visszatérve a lyme-kórra, azt már tudjuk, hogy ez a növény anti-spirochaeta, de azonban anti-parazita tulajdonsága is van. Fokozza az immunfunkciót, javítja a máj működését, megvédi a szívet, gyulladáscsökkentő hatású és áthalad a vér agy gáton, amely meggátolja az agyba a kórokozók bejutását.

Steven Harrod Buhner a Healing Lyme könyvében a gyógynövényről ezt írta:

  • anti-spirochaeta hatású (anti-Borrelia)
  • Védő és gyógyító hatású a Lyme neurológiai részére is
  • Erős gyulladásgátló hatású, különösen az idegrendszer számára
  • Segíthet a Lyme egyes tünetei javításában, például fájdalmakban, a fejfájásban, a zavartságban és a krónikus fáradtságban
  • Az immunrendszer stimulálására tökéletes gyógynövény mert reagál a fertőzésekre
  • Védi a szív és a szív-és érrendszeri rendszert
  • Modulálja az autoimmunitást
  • Az egész testben védi a szervezetet a spirochetek károsító hatása ellen, miközben megöli őket, és széleskörűen szisztémás immunerősítőként hat

Adagolás kapszula formában: kezd az alacsonyabb dózissal, majd emelheted a dózist. A kapszula 600 mg-os os kiszerelésben 3 alkalommal naponta egy hétig. Ezután, ha nincsenek mellékhatások, növeld az adagot 2 kapszulára 3x naponta. A készítmény címkéjén nézd meg, hogy 10% andrographiloid tartalmú legyen. Ellenőrizd le a mellékhatásokat is mert a gyógynövény allergiás reakciókat idézhet elő.

Figyelmezetés: az andrographis gyógynövényt alkalmazó emberek körülbelül egy százaléka allergiás reakciókat jelentett. Elsősorban a reakció súlyos bőrkiütésként, csalánkiütésként jelentkezik. Ilyen esetben abba kell hagyni a szedését, de a kiütés elmúlása 1 hétig is eltarthat. Nem szükséges semmilyen krém vagy készítmény a kezelésre, magától elmúlik. Ilyen esetben is folytatható a protokoll, csak el kell hagyni az andrographist. Elméletileg az andrographis az autoimmun betegségeknél fokozhatja az immunaktivitást stimuláló hatása miatt. Az autoimmun betegségeknél mint pl. A sclerosis multiplex, szisztémás lupus (SLE), rheumatoid arthritis vagy egyéb autoimmun betegségeknél nem árt az óvatosság az andrographis használatánál.

Az andrographis több gyógynövénnyel együtt érvényesül jobban a lyme-kórban, erről bővebben már írtunk a Buhner protokoll cikkünkben.

 

Now Andrographis, 400 mg 90 db kapszula (fotóra klikk)

A fent található étrend kiegészítő az iHerb amerikai vitamin webáruház termékei. Vásárlásról ITT írtam bővebben.

Minden vásárlásnál 5%-os kedvezmény ezekkel a kuponkóddal: FEH2989

 

Források:

_https://maharishiajurveda.com/cikkek-az-ajurvedarol/eletmod/andrographis-paniculata-az-ajurvedikus-gyogynoveny-az-ellenallo-kepesseg-es-a-vitalitas-fokozasara.html

_http://www.positivehealth.com/article/ayurveda/andrographis-the-ayurvedic-remedy-for-boosting-immunity

_http://naturaldatabase.therapeuticresearch.com/nd/PrintVersion.aspx?id=973&AspxAutoDetectCookieSupport=1